Stichting ICT Milieu

Consument verzuimt nog te vaak elektronische apparatuur in te leveren

Consument verzuimt nog te vaak elektronische apparatuur in te leveren Wednesday 2 September 2015
Afgelopen zondag verscheen een Europees rapport waarin wordt geconcludeerd dat de inzameling van elektronische apparaten in Europa tekortschiet. De belangrijke oorzaken zijn diefstal van materialen en consumenten die niet meedoen met inzamelprogramma's. In een ingezonden brief in de Volkskrant schreef Jan Kamminga namens de producenten van elektronische producten onderstaande reactie op het rapport.


Verslaggever Jeroen Trommelen meldt dat de inzameling van gebruikte elektronische apparaten in Europa ernstig tekortschiet vanwege diefstal van materialen en luie consumenten die niet meewerken aan verantwoorde inzameling. Ook Nederland blijft achter bij de koplopers.

Over vier jaar moet Nederland 85 procent van de afgedankte apparaten verantwoord verwerken. Hiervoor is de medewerking van de burger noodzakelijk. Nog steeds verdwijnen veel kleine afgedankte elektrische apparaten in de vuilnisbak, terwijl er inmiddels meer dan tienduizend inzamelpunten zijn in Nederland. Bij veel bekende winkelketens (supermarkten, elektronicawinkels, doe-het-zelfzaken en tuincentra) kunnen apparaten gratis ingeleverd worden, en ook bij alle milieustraten van de gemeenten. Deze afgedankte apparaten worden verantwoord en hoogwaardig gerecycled.

In de app Recyclemanager kunnen consumenten de inleverpunten in hun buurt vinden. Daarnaast loopt een aantal campagnes waarin de consument gewezen wordt op het belang van het inleveren van oude apparaten voor optimale recycling. Kortom, alle ingrediƫnten voor succesvolle inzameling zijn er. De consumenten moeten ze alleen nog weten te vinden en gebruiken. Dus: gooi nooit weg, maar lever in!


Voor ICT-afval wordt in Nederland ruim aan de inzamel- en hergebruiknormen voldaan. ICT Milieu rapporteert hier jaarlijks over in de ICT Milieumonitor.

Over Producenten Verantwoordelijkheid Nederland

De Vereniging Producentenverantwoordelijkheid Nederland (VPN) is in 2011 formeel opgericht en heeft ten doel:

Het behartigen van de belangen van de leden en de aan de leden verbonden producenten en/of importeurs voor zover deze belangen betrekking hebben op een goede invulling van producentenverantwoordelijkheid. Het ten behoeve van producenten en/of importeurs die zijn aangesloten bij de leden van de vereniging het zoveel als mogelijk optimaliseren en standaardiseren van de inzamel- en recyclingsystemen (in de ruimste zin van het woord) van de leden van de vereniging.

 

Nieuws

Contact

Deze website is een initiatief van de Vereniging Producentenverantwoordelijkheid Nederland (VPN)

Mail: vpn@producenten-verantwoordelijkheid.nl
Telefoon: 088 - 024 1100