Stichting Vlakglas Recycling Nederland zet zich in voor het structureel en systematisch inzamelen en recyclen van vlakglasafval. Vlakglas is een verzamelnaam voor glassoorten die gebruikt worden in de woning- en utiliteitsbouw. Denk bijvoorbeeld aan ramen, spiegels en glazen douchewanden.
Jaarlijks genereert de bouw vele duizenden tonnen aan vlakglasafval. Door duurzaam slopen en renoveren wordt er steeds meer vlakglasafval aan de bron gescheiden. Met het vlakglasafval dat wordt ingeleverd, kan nieuw glas gemaakt worden. Schoon vlakglas is 100 procent herbruikbaar.
Het uitgangspunt van Vlakglas Recycling Nederland is de cradle-to-cradlefilosofie: het materiaal wordt na gebruik volledig hergebruikt in een ander product. Er is een optimale kringloop, zonder restafval of kwaliteitsverlies.
Voordelen
Vlakglas gescheiden inleveren bespaart veel geld. Zowel het inzamelen als recyclen is een stuk goedkoper als het georganiseerd gebeurt. Vlakglasafval storten als ‘gewoon’ restafval kost ‘de storter’ geld. En het opnieuw smelten van scherven vermindert de hoeveelheid restafval dat wordt gestort.
Daarnaast spaart glas hergebruiken het milieu doordat er minder ‘verse’ grondstoffen nodig zijn voor de productie van nieuw glas. Het recyclen van glas bespaart eveneens energie en beperkt de uitstoot van CO2. Nieuw glas maken kost bovendien veel meer energie dan glas recyclen. Bij het gebruik van schone, gerecyclede vlakglasscherven is de smelttemperatuur in de oven namelijk aanzienlijk lager.
Missie
Zo veel mogelijk vlakglasafval in Nederland gestructureerd inzamelen en recyclen: dat is de missie van de Stichting. Vlakglas Recycling Nederland is een kleine organisatie die landelijk opereert. Om het vlakglasafval in Nederland zo efficiënt mogelijk in te zamelen:
- heeft zij contracten met landelijk opererende transportbedrijven en internationale vlakglasrecyclaars;
- werkt zij samen met inzamelpunten, meestal gevestigd bij glasbedrijven en milieuparken, maar ook bij op- en overslagpunten;
- coördineert zij de heffing van de verwijderingsbijdrage op isolatieglas, waarmee het Nederlandse systeem van vlakglasinzameling wordt gefinancierd;
- informeert zij publiek en betrokkenen over de mogelijkheden en regels rondom vlakglasrecycling.
Vlakglas Recycling Nederland werkt er daarnaast hard aan om CO2-uitstoot te verminderen. Dit doet zij samen met haar transporteur en heeft inmiddels geresulteerd in het winnen van de Lean and Green Award in 2011 en de Lean and Green Star in 2012.
Recycling in cijfers
- Wordt vlakglasafval niet gescheiden ingezameld, maar als bouw- en sloopafval? Dit levert een CO2-druk op van 620 kilo.
- 10 procent scherven toevoegen aan de grondstoffenmix bij glasproductie bespaart 5 procent CO2-uitstoot.
- 10 procent scherven toevoegen aan de grondstoffenmix bespaart 2,5 procent energie.
- 1 kilo scherven vervangt ongeveer 1,2 kilo grondstoffen voor glasproductie.
- Recycling van 20 cm2 glas kan een lampje van 60 watt wel vier uur laten branden.
- In 2012 heeft Vlakglas Recycling Nederland 85.600 ton vlakglasafval ingezameld. Dit komt dat neer op een CO2-besparing van 3.509.600 kilogram.
Meer informatie: www.vlakglasrecycling.nl
Bekijk ook het filmpje over vlakglasrecycling opYouTube.